Diskussion:Guldgubbe

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arkæologi og Oldtid Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Arkæologi og Oldtid, et forsøg på at koordinere oprettelsen af arkæologi- og oldtidsrelaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.

Ny, spændende teori[rediger kildetekst]

Maria Panum Baastrup fra Nationalmuseet har fremsat en teori om at guldgubberne har været brugt som adgangstegn ved kultbegivenheder. Mere her og her. Når/hvis teorien bliver mere omtalt, skal vi naturligvis have den med. --Palnatoke (diskussion) 30. mar 2016, 11:22 (CEST)

Jeg er bange for, at Baastrups teorier kvalificerer til "pseudoteori" snarere end videnskab. De har snarere været en slags lykkeamuletter, der har skullet sikre et lykkeligt ægteskab og familieliv. Det passer både med deres udseende og deres begravelse ved husstolper i de hjem, hvor langt de fleste er fundet. Jeg vil være meget tilbageholdende med at give den nye teori adgang til wiki, hvis vi skal tages alvorligt. venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 30. mar 2016, 15:16 (CEST)
Der er tale om publiceret forskning. Det burde tælle for en del mere end lægmandsspekulationer. --Palnatoke (diskussion) 13. apr 2016, 08:13 (CEST)
Palnatoke, "This is by no means a definitive interpretation of the function of the gold foil figures. At present, we cannot convincingly determine their function. This article instead offers ‘food for thought’ and is a contribution to the debate." er ikke just det, jeg forstår ved "publiceret forskning". venlig hilsen Rmir2 (diskussion) 13. apr 2016, 10:04 (CEST)
Publiceret forskningsbaseret spekulation. Men nu for vi se, hvad forskningsmiljøet siger til det. Det bliver jo nok hverken i dag eller i morgen at der kommer ny konsensus. --Palnatoke (diskussion) 29. apr 2016, 10:52 (CEST)

Antal fundne guldgubber[rediger kildetekst]

Kilder er mig, der har boet på Bornholm i mere end tyve år og fulgt flere af de arkæologisk udgravninger, via bekendtskab med chefarkæologen, andre arkæologer og amatørarkæologernes foreningen. Jeg stod på Sorte Muld på den sidste udgravningsdag* i 2021, da de pillede den ene guldgubbe efter den anden (og sølvgubber) op af jorden ved det sted, hvor der sandsynligvis har været et kulthus - i type svarende til det, som er rekonstrueret ved udgravningerne i Uppåkra, men man ved jo intet om det oprindelige udseende. Vil i de følgende dage efterspørge publicering af litteratur om denne samt om antallet af gubber indtil nu - de er også fundet andre steder på Bornholm.

  • Det var den 9. juli 2021 - har fotos fra dagen, hvis det er interessant. Et opslag fra dagen på min facebook side kan man tjekke. Er ikke flittig bruger her, men giv mig en mailadresse, og jeg kan sende det i næste uge.

OBS! Ser nu meddelelse om, at "Der er fundet over 3.000 guldgubber i Sorte Muld ved Ibsker." på Bornholms Museum hjemmeside her: nederst i venstre side: https://bornholmsmuseum.dk/da/bes%c3%b8g/bornholms-museum/permanente-udstillinger/guldgubber-og-ark%c3%a6ologi/ - hvortil kommer andre fund på Bornholm.

https://videnskab.dk/kultur-samfund/unikke-fund-vaelter-op-af-bornholms-guldhul/

Nyt : 16 august 2023 - Besøgte i dag “guldhullet, et bøsseskud nord for St Smørengegård” som der står i en bog fra 1725, og fik af tilstedeværende arkæologer opdateret tal for fundne guldgubber. På Sorte Muld er der fundet 3450 gubber, alt inklusive. Ved guldhullet er fundet 130, cirka samme antal som på Uppåkra, emn der findes stadig gubber både her og der, efterhånden som man graver.


ChurchNerd (diskussion) 13. aug. 2023, 12:43 (CEST)[svar]