Diskussion:Ole Rømer

Page contents not supported in other languages.
Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Aarhus Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Aarhus, et forsøg på at koordinere oprettelsen af Aarhus-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Fysik Denne artikel, kategori eller skabelon er en del af WikiProjekt Fysik, et forsøg på at koordinere oprettelsen af fysik-relaterede artikler på Wikipedia. Hvis du er interesseret, kan du redigere artiklen som denne skabelon sidder på eller besøge projektsiden, hvor du kan deltage i projektet.
Start Denne artikel er blevet vurderet til Klasse Start på vurderingsskalaen. Eventuelle kommentarer om vurderingen kan skrives i huskeliste-form på denne diskussionsside.
Artiklen Ole Rømer har været vist på Wikipedias forside som ugens artikel i uge 20, 2006.

Milepæle
TidsmarkeringMilepælResultat
Nomineret til ugens artikel Vedtaget
Huskeliste for Ole Rømer: rediger · historik · overvåg · opdater

Opret huskeliste

Var det ikke ham, som opfandt metersystemet?

- I hvert fald arbejdede han med mål og vægt. Ole Rømers Venner bringer et link hvor man kan læse herom. Selve metersystemet kom dog først med den franske revolution længe efter Rømers død. Det vil være relevant senere at få beskrevet Rømers arbejde med mål og vægt. --Jeppe 17. aug 2005 kl. 14:41 (CEST)

Politidirektør[rediger kildetekst]

Ole Rømer fik tilbudt mange job af kongen, herunder jobbet som politidirektør i København

Dette er sikkert korrekt, men det må erindres at politi dengang betød noget andet end i dag. Politidirektør svarede nærmest til hvad man nu vil kalde stadsingeniør. -- Sebastjan 11. sep. 2005 kl. 08:30 (CEST)

Observerede på Hven 1666-68?[rediger kildetekst]

Han foretog disse observationer [af Jupiter, hvorved han opdagede "lysets tøven"] i perioden 1666-68 på Hven sammen med Picard

Dette forekommer mig at være en ny og romantisk historie: ikke blot gjordes opdagelsen af en dansk, men han gjorde den på basis af observationer fra Tychos ø! Er der noget belæg for at Rømer skulle have tilbragt årene 1666-1668 på Hven? (Andetsteds påstås det at han gjorde sin opdagelse i 1676.) -- Sebastjan 24. jan. 2006 kl. 09:50 (CET)

Ved læsning af denne artikel virker det unægteligt, som om der i vores artikel i høj grad bliver blandet nogle ting sammen. --Heelgrasper 24. jan 2006 kl. 22:51 (CET)
Der er ganske rigtigt en fejl i artiklen på det punkt. Ifølge en kilde jeg fandt (Kousholt: Ole Rømer og lysets tøven) kom Picard til Danmark 24. august 1671 og Picard, Rømer og Bartholin ankom til Hven den 6. september (Picards dagbog angives som kilde). Rømer forestod i praksis det meste af arbejdet da Picard blev syg og måtte rejse til København. Da de var færdige og havde foretaget nogle analyser af resultaterne tog Rømer og Picard sammen til Paris i 1672 og de medbragte Brahes observationsjournaler hvor Rømer skulle stå for at få dem trykt.
Og nej, det er umiddelbart ikke nogen romantisering som Sebastjan foreslår: Min kilde forklarer at Brahes observationer ganske enkelt var datidens bedste materiale som var i Bartholins varetægt. Og hvis man kunne finde de præcise koordinater på Brahes observatorium (i forhold til Paris, i dette tilfælde) ville det yderligere forøge nytteværdien. Io blev nøje observeret med det formål for øje - både i Paris og på Hven. Opdagelsen af "lysets tøven" fremkommer ved den videre behandling af disse observationer da man vil tabellægge Ios formørkelser så de kunne bruges til navigationsformål.
En anden ting ved artiklen som Sebastjan har berørt er stillingen som politidirektør/politimester. De kilder jeg har været i nærheden af som nævner Rømers politiembede (Kousholt som nævnt ovenfor, og Peter Henningsen (red) Patrioter & Fattigfolk - fattigvæsenet i København) fremstiller stort set politiet og Rømers position som en "normal" ordensmagt. Sebastjan, har du mere information som uddyber sammenligningen med en nutidig stadsingeniør? Kousholt skriver i øvrigt at Rømer også blev udnævnt til borgmester.
Jeg checker lige DBL og skriver lidt af dette ind i artiklen hvis de to kilder stemmer overens -- Heje 20. apr 2006 kl. 22:24 (CEST)
Angående politimester/stadsingeniør-sammenligningen: I Politimester O. Rømers Indberetninger til kongen for 1705 er der både ordensmagtsrelevante sager og mere stadsingeniørsrelevante emner, men det stadsingeniørsrelevante omhandler rensningen af søerne, og jeg vil tro, at hans involvering i rensningen af søerne er uafhængig af posten som politimester, men derimod grundet i hans forbindelse til Københavns vandvæsen [1]. (Han var involveret i rensningen af kanalerne cirka 13 år før, han blev politimester og borgmester [2] [3].) Håber det hjælper. Hemmingsen 13. maj 2006 kl. 23:29 (CEST)
Hvad der har ligget mig på sinde er at pege på at Politi først omkring 1800 har fået sin nuværende betydning (se ODS). Fra perioden 1800-1850 har vi skuespillet Kjærlighed og Politi af Hertz, samt bladet Politievennen [se http://www.kilder.rundetaarn.dk/trinitatissogn/1829-1842Dagligdag%20iflg%20Politivennen.htm]. Rømers embede var naturligvis ikke 100 % sammenfaldende hverken med vore dages politimester eller stadsingeniør, men var snarere en kombination af begge dele. -- Sebastjan 16. maj 2006 kl. 09:50 (CEST)

Omløb / rotation[rediger kildetekst]

I artiklen benyttes flere steder ordet rotation.

I daglige tale, og indenfor fysikken, bruges ordet rotation til at beskrive en bevægelse af et legeme omkring legemets eget tyngdepunkt. Man taler f.eks. om at et hjul roterer.

Det Ole Rømer iagttog var Io's omløb omkring Jupiter - altså et legemes bevægelse omkring et andet legeme.

Jeg foreslår derfor, at ordet rotation erstattes med ordet omløb. (Skrev Anders Munck (diskussion • bidrag) 6. september 2009 kl. 08:31. Husk at signere dine indlæg.)