Lille Herman

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Lille Herman er et opspændingsredskab til udendørs sløjd (udesløjd).

En Lille Herman er et mobilt opspændingsredskab til at fastholde træemner under bearbejdning inden for området grøn sløjd. I mangel af høvlebænkens tænger fastholdes emnet enten mellem Lille Hermans kæber eller af et reb; i begge tilfælde sker tilstramningen ved at træde på fodpedalen.

En Lille Herman er første gang omtalt i: Kurt Svarre (red.) et al.: Håndbog i sløjd – andre materialer. Den blev opfundet i 2001 af Torben Hansen, der som lærer på Dansk Sløjdlærerskole afholdt kurser i udesløjdFlatø. Til Lille Herman er der udviklet en række andre redskaber til udesløjd. Finn Hermansen fremstillede i en periode ganske mange »opspændingsbukke« til salg, og han har lagt navn til den, selv om Torben Hansen var opfinderen.

Den er opkaldt efter Herman, med fulde navn: Finn Hermansen, der var lærling og senere svend i Dansk Skolesløjds Værktøjshandel, som lå sammen med Dansk Sløjdlærerskole på Værnedamsvej i København. Værktøjshandelen flyttede til Kronprinsesse Sofies Vej på Frederiksberg, inden den blev nedlagt, og Herman blev derefter en skattet pedel og altmuligmand på Dansk Sløjdlærerskole, som lå i Emdrup dengang.

Herman (Finn Hermansen) ved båndsaven.

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Kurt Svarre (red.) et al.: Håndbog i sløjd – andre materialer. (Dansk Skolesløjds Forlag, 2006).
  • Torben Hansen: Friluftsliv og sløjd. (Tidsskr. SLØJD 2 / 2001, p. 40).




Nedenfor vises en "Lille Herman" fra forskellige vinkler, så man bedre kan se, hvordan den virker. Klik på et billede for at se det i større størrelse.