Portal:Astronomi/Månedens Artikel/februar 2006

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Halleys komet, officielt kaldet 1P/Halley efter Edmond Halley, som i 1700-tallet var den første der udregnede dets bane, er den bedst kendte og klareste af kometerne fra Kuiper-bæltet, som besøger den indre del af solsystemet i en regelmæssig bane.

Kilder viser at man har kendt til kometen helt tilbage siden 240 f.kr., men nogle ting tyder på at man, så langt tilbage som, i 1059 f.kr., har kendt til kometen. Halleys komet passere jorden en gang hvert 75-76 år. Dette kan dog variere med flere år pga. de mange faktorer der spiller ind i kometens bane. Ting som forskellige planeters tyndekraft, når kometen passere, og udbrud fra solen, kan have indflydelse på kometens bane.
Halleys komet kerne er ca. 16x8x8 km stor og har en massetæthed på 0,1 g/cm3, dette er højst sandsynligt fordi den ikke består af andet end støv, da isen, som kometen er opbygget af, er blevet til gas.
Flere forskellige rumsonder har besøgt kometen. Blandt dem kan nævnes de russiske sonder Vega 1 og Vega 2, to japanske sonder Suisei og Sakigake, og den mest kendte: Den amerikanske/europæsike sonde Giotto, som den 13. marts 1983, i en afstand af 596 km, fløj forbi Halleys komet. Dette er den nærmeste forbiflyvning nogenside.
Næste gang Halleys komet kommmer forbi det indre solsystem er i år 2061.

Læs hele artiklen