Portal:Film/Udvalgt film/2007

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Arkiv over udvalgte artikler på filmportalen

Det er d. 3. juni, 2024.

Nominering af en artikel[rediger kildetekst]

Vil du nominere en artikel til portalen kan det gøres her.

Artikelarkiv[rediger kildetekst]

2007

Januar 2007[rediger kildetekst]


Februar 2007[rediger kildetekst]

Plan 9 from Outer Space er en science fiction / horrorfilm fra 1959, skrevet og instrueret af Ed Wood. Filmen er blevet en kultklassiker, idet den anses for at være topkandidat til titlen "verdens dårligste film", selvom dette stadig er til debat blandt tilhængerne af dårlige kultfilm. Filmen har skaffet Ed Wood en posthum Golden Turkey Award som den værste filminstruktør nogensinde.

Filmen havde oprindeligt titlen Grave Robbers from Outer Space men blev ændret til Plan 9 from Outer Space. Af Tim Burtons film Ed Wood fremgår det, at årsagen til ændringen af titlen skulle være, at filmens økonomiske sponsorer, der var diakoner i baptistkirken i Beverly Hills, antageligt anså den originale titel for at være ugudelig.

I virkeligheden havde de baptistiske sponsorer ingen indsigelser mod titlen Grave Robbers from Outer Space. De eksakte omstændigheder er ikke kendt, men filmen, der tog tre år at få i biograferne, blev udsendt som Plan 9 from Outer Space uden nogen anerkendelse af de kirkelige sponsorer. Det er muligt, at Ed Wood, eller distributionsselskabet, prøvede at undgå at skulle betale procenter efter salget.


rediger · historik · diskussion


Marts 2007[rediger kildetekst]

Kvinden uden samvittighed (originaltitel Double Indemnity) er en film noir fra 1944 instrueret af Billy Wilder. Hovedrollerne spilles af Fred MacMurray, Barbara Stanwyck og Edward G. Robinson. Filmens manuskript er skrevet af Billy Wilder og Raymond Chandler efter romanen Double Indemnity af James M. Cain som første gang udkom i 1935 som en fortsat roman i 8 dele i Liberty. Historien var baseret på en forbrydelse begået i 1927 af en gift kvinde fra Queens og hendes elsker. Ruth (Brown) Snyder lokkede sin elsker Judd Gray til at dræbe sin mand Albert. Morderne blev hurtigt identificeret og arresteret.

Blandt andre film inspirerede af Snyder-Gray mordet kan nævnes Postbudet ringer altid to gange og Høj puls. Både Postbudet ringer altid to gange og Kvinden uden samvittighed blev senere indspillet i nye versioner.


rediger · historik · diskussion


April 2007[rediger kildetekst]

The Blair Witch Project er en amerikansk horrorfilm fra 1999 om tre unge filmskoleelever, der forsvinder i en skov under optagelserne til en dokumentarfilm om den lokale legende "The Blair Witch". Filmen fortælles som en dokumentarfilm baseret på de forsvundne filmskoleelevernes amatøroptagelser. Filmen blev produceret af filmselskabet Haxan Films og havde et budget på kun $ 25.000.

Filmen blev udgivet den 30. juli 1999 efter måneders PR-arbejde, inklusiv en nyskabende kampagne på internettet fra filmselskabets side, hvor der blev igangsat rygter om, at filmen handlede om virkelige begivenheder, hvilket var med til at gøre den til en kultfilm. Filmen blev meget vel modtaget og indtjente mere end $ 248 mio. på verdensplan, hvilket gjorde den til den hidtil største succes inden for amerikansk independent film og den mest profitable film nogensinde, udtrykt i forholdet mellem produktionsomkostninger og indtjening fra solgte biografbilletter.


rediger · historik · diskussion


Maj 2007[rediger kildetekst]

Titanic er en amerikansk film fra 1997, der hovedsageligt foregår om bord på skibet Titanic under dets jomfrurejse i 1912. Filmen er instrueret af James Cameron og har Leonardo DiCaprio og Kate Winslet i de to hovedroller. Titanic blev en af film historiens største succeser. Den indspillede ikke mindre end $1.8 milliarder på verdensplan og tangerede rekorden for flest Oscars med 11 statuetter.

Titanic var allerede på forberedelsesplanet sat til at blive en meget dyr film. Det lykkedes dog hverken for instruktør, James Cameron, at blive færdig til tiden eller at holde sig indenfor budgettet. Egentlig var det meningen at filmen skulle have været udgivet i sommeren 1997, men den blev først udgivet midt i december 1997. Samtidigt blev omkostningerne ved med at stige, og produktionsomkostningerne nåede op på $200 millioner og den er stadig en af de dyreste film der nogensinde er blevet produceret. Faktisk blev James Cameron nødt til at opgive at få sit honorar for at få lov til at færdiggøre filmen.


rediger · historik · diskussion


Juni 2007[rediger kildetekst]

Gosford Park er en film af den amerikanske instruktør Robert Altman fra 2001. Der er formelt set tale om et kriminalplot på et engelsk gods i 1932, men mere vigtigt illustrerer filmen relationerne mellem mennesker blandt overklassen og deres tjenestefolk. Som sådan er der ikke egentlige hovedpersoner i filmen, selv om tjenestepigen Mary (spillet Kelly MacDonald) ofte er involveret i de små intriger og problemer.

Filmen udspiller sig over en weekend på det engelske gods Gosford Park i året 1932. Værtsparret, Sir William McCordle (Michael Gambon) og Lady Sylvia (Kristin Scott Thomas), har inviteret deres enorme familie og vennekreds på jagtweekend. Således omfatter filmens persongalleri hele 44 talende karakterer.


rediger · historik · diskussion


Juli 2007[rediger kildetekst]

Never Say Never Again er en engelsk-amerikansk-vesttysk James Bond-film fra 1983. Det er den anden filmatisering af Ian Flemings roman Thunderball, begge med Sean Connery i hovedrollen som Agent 007.

Never Say Never Again er ikke en del af Bond-serien fra EON Productions og omtales derfor undertiden som "uofficiel". Det er dog misvisende, idet producenterne helt legalt havde erhvervet rettighederne til filmen fra manuskriptforfatteren Kevin McClory. Historien blev til, da Kevin McClory år forinden samarbejdede med Ian Fleming om et filmprojekt. Filmen blev ikke til noget på det tidspunkt, men Ian Fleming beholdt de litterære rettigheder og brugte filmoplægget som grundlag for sin roman Thunderball, mens Kevin McClory beholdt filmrettighederne, resulterende i filmene Thunderball og Never Say Never Again.

Disse delte rettigheder medførte en række stridigheder inklusive en retssag, der fastslog Kevin McClorys rettigheder men også bestemte, at han ikke måtte udnytte dem før 1976. I 1976 var han så parat til at lave Bond-film og lavede sammen med Len Deighton og Sean Connery et manuskript med titlen Warhead. Det fik EON Productions op af stolen, og de fastslog, at Kevin McClorys rettigheder udelukkende gjaldt Thunderball og ikke, som han selv mente, James Bond i almindelighed. Det stoppede projektet for en stund og først i 1981, da Jack Schwartzman blev involveret, kom jura, finansiering og et nyt manuskript på plads. Optagelserne kom i gang men blev noget besværlige. Ydermere blev premieren af ukendte årsager udskudt et halvt år. Men premiere fik filmen altså, og trods blandet kritik tjente den pænt, om end den til dels måtte konkurrere med samme års Bond-film Octopussy fra EON Productions.


rediger · historik · diskussion


August 2007[rediger kildetekst]

Casablanca er en romantisk amerikansk filmklassiker fra 1942, der foregår under 2. verdenskrig i Casablanca i Marokko, der styres af den med Nazityskland allierede Vichy-regering i Frankrig. Filmen er instrueret af Michael Curtiz og hovedrollerne spilles af Humphrey Bogart som Rick Blaine og Ingrid Bergman som Ilsa Lund. Den fokuserer på Ricks konflikt mellem kærlighed og moral: Han må vælge mellem sin kærlighed til Ilsa og sit behov for at gøre det rigtige ved at hjælpe hendes mand, modstandsbevægelseshelten Victor Laszlo, med at flygte fra Casablanca for at fortsætte kampen mod nazisterne.

Filmen blev øjeblikkeligt en succes og har været populær lige siden. Filmkritikere har rost Bogarts og Bergmans karismatiske præstationer, kemien mellem de to hovedrolleindehavere, karakterernes dybde, den stramme instruktion, det blændende manuskript og filmens emotionelle effekt som helhed.

Humphrey Bogart spiller Rick Blaine, der ejer en eksklusiv natklub og spillebule i den marokkanske by Casablanca, der tiltrækker et blandet klientel af embedsmænd fra Vichy-regeringen og Nazityskland, flygtninge og tyve. Rick er en bitter og kynisk mand, der efter eget udsagn forholder sig neutral, men alligevel viser klar antipati for den fascistiske del af hans kunder.


rediger · historik · diskussion


September 2007[rediger kildetekst]

Sommer i Tyrol er en dansk musikalsk komedie fra 1964 instrueret af Erik Balling. Der er tale om en økonomisk ambitiøs dansk film-version af operetten Im weißen Rössl af Ralph Benatzky og Erik Charell (1930), hvor en lang række af de mest populære danske skuespillere medvirker. Filmens udendørsscener er indspillet i autentiske omgivelser i de østrigske bjerge, og den store satsning bar frugt, idet filmen blev en af 1960'ernes helt store danske filmsuccesser.

Filmen finder sted i alpehotellet "Den hvide hest", der indehaves af Josepha (Susse Wold). Overtjeneren Leopold (Dirch Passer) er hemmeligt forelsket i Josepha, men kan på grund af ansættelsesforholdet ikke forfølge sin passion.

På hotellet bor jævnligt den elegante fabrikant Sigismund Sülzheimer (Ove Sprogøe), som Josepha er forelsket i, men han er noget af en kvindebedårer ("Man kan jo ikke gøre for at man har charme"). Josepha tror, at de daglige roser, som hun får, er fra Sigismund, men i virkeligheden er de fra Leopold. Imidlertid ankommer også fabrikanten Julius Müller (Karl Stegger) og hans datter Klara (Lone Hertz), der får det værelse, som Sigismund ellers bor i. Da de to fabrikanter er bitre konkurrenter på herreundertøjsmarkedet, giver det problemer, som først løses, da Sigismund ser den smukke Klara.


rediger · historik · diskussion


Oktober 2007[rediger kildetekst]

Færøsk frimærke med Anneke von der Lippe som Barbara i filmen.

Barbara er en dansk film fra 1997 af Nils Malmros, hvor handlingen foregår på Færøerne. Den er baseret på romanen Barbara fra 1939 af den færøske forfatter Jørgen-Frantz Jacobsen, der var inspireret af sagnet om Beinta Broberg.

Handlingen foregår i et 1700-tals miljø, som det er lykkedes filmfolkene at genskabe i trange smøger mellem lave græstørvhuse i Tórshavns gamle bydel på Tinganes, samt andre lokaliteter, f.eks. Hoyvík, Saksun og Koltur.

Studieoptagelserne startede i Stockholm i juni 1996. Udendørsoptagelserne foregik i sommermånederne på Færøerne. De afsluttende studieoptagelser blev afviklet i København i efteråret 1996. Med et budget på 38 mio. DKR er dette den hidtil dyreste dansk producerede film. Foruden danske midler, var der også svenske og norske produktionsmidler i projektet.


rediger · historik · diskussion


November 2007[rediger kildetekst]

Natten før brylluppet er en amerikansk filmkomedie fra 1940 instrueret af George Cukor. Filmen har Cary Grant, Katharine Hepburn og James Stewart i hovedrollerne og er baseret på et teaterstykke af samme navn, hvori Hepburn også havde medvirket og fået sit store gennembrud. Filmen blev en stor succes, og den blev senere genindspillet i en musical-udgave under titlen High Society i 1956 med Bing Crosby, Grace Kelly og Frank Sinatra i hovedrollerne.

Tracy Lord (Hepburn) er en rig, ung overklassekvinde fra Philadelphia, der efter at være blevet skilt fra C.K. Dexter Haven (Grant) nu skal giftes med den nyrige George Kittredge (John Howard). Bladmanden Sidney Kidd (Henry Daniell) presser Tracy til lige inden brylluppet at give et eksklusivt interview til sladderjournalisten Mike Connor (Stewart) og fotografen Liz Imbrie (Ruth Hussey). Til gengæld vil Kidd undlade at bringe afslørende billeder af Tracys kvindeglade far Seth (John Halliday). Resultatet bliver for Tracy, at hun bliver fanget mellem Mike, Dexter og Geoge.


rediger · historik · diskussion


December 2007[rediger kildetekst]

Rebet (originaltitel: Rope) er en film fra 1948 instrueret af Alfred Hitchcock med manuskript af Arthur Laurents. Den er speciel derved, at den består af kun ti "skud" (ubrudte optagelser), og altså stort set uden klip, samt ved at hele filmen foregår i én stor kulisse.

Rebet er en af Hitchcocks mest eksperimenterende film overhovedet, idet han brød med en række konventioner. Som udgangspunkt søgte han at lave filmen som én lang optagelse. Men på grund af filmrullernes begrænsede længde (ca. 10 minutter), måtte filmen skæres op, og den endte med at bestå af ti "skud" (ubrudte optagelser) af længder på mellem fire en halv og næsten ti minutter. Nogle af klippene mellem rullerne er maskeret, idet en optagelse ender med et Close-up på en af personernes ryg, hvorefter næste optagelse starter samme sted. Der er dog stadig en håndfuld tydelige klip ind imellem.

Historien er baseret på en roman af Patrick Hamilton og – trods Hamiltons benægtelse – inspireret af en virkelig hændelse fra 1920'erne.


rediger · historik · diskussion