Wikipedia:Landsbybrønden/Kategorier og kategorisering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Kategorier og kategorisering[rediger kildetekst]

Jeg følger lidt med på sidelinien omkring kategorier og kategorisering og ser, at der er forskellige holdninger (og forskellig praksis) omkring dette emne. Samtidig kan jeg se, at der er mange forståelsesproblemer omkring emnet - jeg har i hvert fald selv svært ved at forstå nogen af diskussionerne. Jeg finder det heller ikke let at gennemskue, hvordan det ideelle kategori-system bør se ud - og hvordan det til sin tid bedst kan bruges.

Mon ikke det skyldes, at kategorier på samme tid er et omfattende og et lidt forsømt emne? Min fornemmelse er også, at det ikke er et emne, som er let at behandle/blive klogere på/blive enige om kun via indlæg på diverse diskussionssider.

Derfor foreslår jeg, at der i forbindelse med et wiki-træf bliver lavet en workshop, som behandler kategorier og kategorisering - gerne ud fra oplæg i forvejen. Spørgsmålene forekommer at være mange og rigelige til en intensiv behandling.

--Sir48 (Thyge) 10. jul 2005 kl. 19:30 (CEST)

Jeps nu har vi jo hilst på hinanden - so lets get to work! ;-) Jeg synes det er en god ide med et konkret mål med et træf - og kategoridiskussionen er et fint sted at starte. Personligt ville jeg gerne vide noget mere om DK5 og være med til at finde ud af hvordan vi kunne bruge systemet i Wikipedia. Mvh Malene Thyssen 10. jul 2005 kl. 21:57 (CEST)
Den almindelige kategorisering er desværre som nævnt mangelfuld. Måske skulle man oprette et WikiProjekt, der samler viden om systemet og de problemer der findes, så kategoriseringen bliver mere overskuelig. At diskutere diverse problemer på træffet kan kun hjælpe. Mht. DK5-klassificeringen, så synes jeg stadig vi bliver nødt til at finde en løsning, der er bredt flertal for i et mere tilgængeligt forum som f.eks. landsbybrønden. Indtil nu har diskussionerne foregået i diverse småkategorier, og det er derfor ikke nemt at følge med. --Maitch 11. jul 2005 kl. 14:02 (CEST)
Jeg havde selv tanken om et WikiProjekt:kategorier, så den støtter jeg gerne - det er jo den ægte wiki-måde at gøre det på. Min overvejelse var bare, at en mundtligt diskussion først kunne gøre projektet mere effektivt ved at klargøre problematikkerne uden at skulle skrive side op og side ned...--Sir48 (Thyge) 11. jul 2005 kl. 14:10 (CEST)
Jo, det kunne være benarbejdet skulle gøres ved træffet, og så kunne beslutningerne sættes på et nyoprettet WikiProjekt bagefter. Det eneste problem med at beslutte noget på træffet, at det ikke er fair for de personer, som ikke kan møde op. Der skal helst også være dokumentation for debatten, som ledte til en evt. beslutning. --Maitch 11. jul 2005 kl. 16:34 (CEST)
Et træf kan ikke træffe :) beslutninger, men diskutere. Så kunne man udarbejde et referat fra træffet, som kunne lægges op som starten på projektet.--Sir48 (Thyge) 11. jul 2005 kl. 16:45 (CEST)
Et træf kunne resultere nogle forslag, som kunne bruges i Uf! endnu en afstemning. På den måde ville det ikke kun være WikiJuntaen, der får noget at sige. Andre kan komme med forslag og et træf udelukker jo ikke en diskussion her ved brønden. --Rune Magnussen 11. jul 2005 kl. 22:07 (CEST)
Lige præcis - selvom jeg ikke lige kender WikiJuntaen, hvilken kategori er den i? :). Nå, spøg til side: hvis et WikiProjekt kan vinde tilslutning, synes jeg, at kategori-arbejdet bør sættes på lidt lavere blus, bl.a. omkring DK5, indtil projektet når et resultat. Det forhindrer evt. spildt arbejde, og der bliver vist ikke værre, end det allerede er, ved at ligge stille lidt. --Sir48 (Thyge) 12. jul 2005 kl. 11:57 (CEST)
Enig - jeg vil gerne være med i et Wikiprojekt omkring kategorierne. Kunne vi lade Hans Jørn lave et eksempel på brugen af DK5 færdigt, så vi kan se det brugt på en konkret måde - jeg har også lidt svært ved at overskue systemerne som de er lige nu. Mvh Malene Thyssen 12. jul 2005 kl. 14:12 (CEST) medlem af WikiJunataens Randersafdelingen ;-)
Godt initi'v af SirThyge og tak for den med WikiJunta'en til Rune - utroligt, som man kan more sig her på siderne, der næsten overgår Politikens bagside. Jeg er enige med alle her i denne gruppe om at etablere et projekt, der kan beskrive problematikken på en så enkel måde, at den kan blive anvendelig. Personligt har jeg været igennem mange forskellige faser i mine små spredte forsøg, og jeg vil gerne bidrage med konklusioner på disse fejlslagne ting. Det er nok også en god ide med en mundtlig overlevering og nok så vigtigt: En interaktion mellem de fremmødte. Endelig vil jeg foreslå en ny "baby", nemlig en kopi af Wikipedia, hvor man kan afprøve tingene i praksis - så slipper vi for den mere spredte fægtning her. Noget i retning af en stor sandkasse, en rigtig stor - for man kan ikke øve sig i kategorier, når man har 10-20 poster. Status for mine egne forsøg er lige nu, at jeg fjerner alle DK5-tal på side- eller artikel-niveau. For ikke at gå helt i stå putter jeg dog et DK5-tal på artikler, hvis/når der ikke umiddelbart er en anvendelig kategori. Endelig arbejder jeg trøstig videre med en sammenkobling af de to systemer, hvor DK5 kun får en underordnet betydning i form af en hjælpefunktion. --hansjorn 13. jul 2005 kl. 08:10 (CEST)
Hvad siger I til at vi sammenkobler denne diskussion med betragtningerne omkring næste træf. Der foreligger jo faktisk forslag både til tid, sted og emne nu :-) - tak til Thyge for endnu engang at levere sparket til praktisk realisering af træfplaner. Mvh Malene Thyssen 13. jul 2005 kl. 09:33 (CEST)
Ville det ikke være bedre at starte en workshopside med tilhørende kategori til at ekperimentere og illustrere forslag i . Derved opnår vi mindst) to ting:
  • Vi undlader at afkople brugere der enten ikke kan/har lyst til at komme til træffet
  • Vi skaber et eksperimentarium
  • vi ungår at gøre timingen afhjængigt træffet.
En ting der er vigtig at holde for øje er at vi ikke distancerer os for meget fra den internationale brug af kategorierne, hvilket vil gøre det vanskeligt for udlændinge som vil give en hånd med + det vil gøre det vanskeligt for os at manøvrere få andre landes sider inclusive Commons, hvis kategorisystem påp godt og ondt minder meget om vores. - Måske skal vi acceptere (og være glade for ?) at det udvikler sig sådan, når mange mennesker med forskellige udgangspunkt, uddannelse og wikiforankring, udvikler et projekt fra bunden, uden faste regler ?
Det vil dog også være en god idé med en live-diskussion på et træf. vh. Nico 13. jul 2005 kl. 13:34 (CEST)