Spring til indhold

Marius Windfeld-Hansen

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Marius Windfeld-Hansen
Personlig information
Født4. maj 1850 Rediger på Wikidata
Ribe, Danmark Rediger på Wikidata
Død28. februar 1937 (86 år) Rediger på Wikidata
SøskendeHans Windfeld-Hansen,
J.A. Windfeld-Hansen Rediger på Wikidata
BarnHolger Windfeld-Hansen Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
BeskæftigelseKonsul, industrialist Rediger på Wikidata
Nomineringer og priser
UdmærkelserDannebrogordenen Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Christian Marius Windfeld-Hansen (4. maj 1850 i Ribe28. februar 1937) var en dansk konsul og fabrikant, bror til Hans og J.A. Windfeld-Hansen.

Marius Windfeld-Hansen var søn af møller Hans Hansen (død 1866) og hustru Karen Windfeld (død 1908) og født i Ribe. Han begyndte i 1875 med manufakturhandel i Torvegade i Vejle. Senere tilknyttedes et væveri, idet han han selv kunne få vævet sit stof. Senere kom han på den idé, at han lige så godt kunne lave garnet selv i stedet for at importere det. Windfeld-Hansen læste bøger om bomuldsspinderi og rejste til udlandet for at få erfaring. Han fik økonomisk støtte fra tre købmænd, og i 1892 grundlagde han ved Havnegade landets første bomuldsspinderi, Vejle Bomuldsspinderi, der efter en fusion i 1901 med Vejle Bomuldsvarefabrikker ved Vardevej og Mogensens Spinderi i Odense blev til A/S De Danske Bomuldsspinderier. Imidlertid kom han ikke godt ud af det med sine nye direktørkolleger, hvorfor han i 1902 trak sig tilbage fra posten som administrerende direktør. Hans virkelyst gjorde dog, at han i 1904 stiftede en ny virksomhed, Windfeld-Hansens Bomuldsspinderi, der blev konkurrent til det fusionerede firma.

1897 blev han nederlandsk vicekonsul og 1915 blev han Ridder af Dannebrog. Han oprettede Konsul M. Windfeld-Hansens & Hustrus Legat. Windfeld-Hansensgade i Vejle er opkaldt efter ham.

Sønnen Holger Windfeld-Hansen overtog spinderiet 1929.

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]